A Szabadkőművesség

2010.09.15. 21:29

 Egy újabb könyv ihlette téma következik, és bár a szöveg egyáltalán nem teljes, aki szeretné, utánanézhet.

 

 

A szabadkőművesség világszerte több millió taggal rendelkező, számtalan formában működő mozgalom, amely – önértelmezése szerint – a szellem szabadságának egyetemességét vallva, a felvilágosodás hagyományait követve tevékenykedik. A szabadkőművesség legfelsőbb szervezeti eleme a Nagypáholy. Fennhatóságának területe általában megegyezik a számára otthont adó állam területével. A Nagypáholy élén a határozott időre választott Nagymester áll, a Nagypáholy egyéb vezetőségét ugyancsak választják.

 

Az ún. angol rendszerű (illetve: reguláris) szabadkőművességben egyebek mellett a tagság számára alapvető követelmény az Istenbe vetett hit. Ennek a hitnek a megnyilvánulását - azaz hogy ki mely vallás szerint hisz Istenben - a regulárs szabadkőművesség nem firtatja tagjaitól, hiszen a reguláris páholyokban vallási és politikai témák megvitatása tilos. Éppen ezért Istent a szabadkőműves ceremóniákban és szóhasználatban a Világegyetem Nagy Építőmesterének nevezik.

Az ún. francia rendszerű (avagy: irreguláris) szabadkőművességben nem követelmény az Isten-hit, mint ahogy az ebben a szisztémában dolgozó szervezetek időnként politizálnak is.

 

1929-ben az angolok kiadják a regularitás alapelveit tartalmazó dokumentumot (Basic Principles), amelyben deklarálják, hogy milyen alapon ismernek el ők nagypáholyokat - azaz mi szerint döntik el, hogy melyik szervezetet tekintik szabadkőművesnek és melyiket nem. Ennek főbb pontjai: a tagoknak valamely vallás szerint hinniük kell Isten létében; a páholyoknak csak férfiak lehetnek a tagjaik; a páholyokban vallási és politikai kérdések taglalása tilos; nem tartható fent szabadkőművesi kapcsolat olyan szervezetekkel, amelyek ezen elveket nem tekintik a magukénak.

 

1945-ben a hatóságok újra engedélyezték a szabadkőműves-páholyok működését, a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy azonban ezúttal csak öt évig működött: Benedek Marcell nagymester minden igyekezete és diplomáciai képessége ellenére, mivel az államszocializmussal nem férhetett össze a szabadkőművesség gondolati szabadsága, 1950-ben megint betiltás következett. Ez így maradt 1989-ig, amikor is a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy újraindulásakor az angolszász rendszerhez csatlakozott, egyúttal reguláris nagypáhollyá vált. Az 1992-ben létrejött Magyar Nagyoriens ugyanakkor a francia rendszerhez csatlakozott, angol szempontból tehát irregulárisnak számít.

 

Nem elfelejtendő, hogy a szabadkőművesek Különleges naptárrendszert használnak. Az ő időszámításuk szerint ma a (teremtéstől számolva Kr.e. 4004 [szerintük]) 6010 7. hó 15.-e van. A hónapokat számozzák, amúgy azonosak, de az első hónapjuk nem január, hanem március.

 

A magyar szabadkőművesek listája (érdemes megnézni, bár elég régi, sok rajta az ismerős név): http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_szabadk%C5%91m%C5%B1vesek_list%C3%A1ja

 

A magyar szabadkőműves páholyok még ma is léteznek. Annyira, hogy honlapjuk van, és felvételt hirdetnek. A honlapjuk: http://www.nagyoriens.hu/ (ajánlom a GYIK-et)

 

Ennyit mára, remélem ettől megint okosabbak lettünk egy kicsit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://letter-v.blog.hu/api/trackback/id/tr52299064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dranel 2010.09.15. 21:45:57

Sose hittem volna, hogy ennyi magyar szabadkőműves volt.
Érdekelne, hogy vajon honnan ered az a rengeteg mítosz mely a szabadkőművesekről szól. Tényleg rejtegethettek valamit? :)

Lalo · http://aprofan.blogspot.com 2010.09.16. 00:28:23

Néhány kiegészítés:

A francia rendszerű szabadkőművesség irregularitása csak az angol oldal felől nézve áll fenn; magukat ők teljesen regulárisnak tartják.

A mai két nagypáholy eredete a kiegyezés utánra nyúlik vissza. 1870-ben alakult meg a Jánosrendi Nagypáholy (angol orientáció), 1871-ben meg a Nagyoriens (francia orientáció). Ezek 1886-ban egyesültek Symbolikus Nagypáholy néven. 1945-ben ez éledt fel és működött öt évig.

1989-ben is először erről volt szó, de amikor a vezetőség elkötelezte magát az angol irányzat mellett, akkor az ezt ellenzők kiváltak és megalapították - pontosabban felélesztették - a Nagyorienst.

Többfajta szabadkőműves naptár van, az egyik a 4004-el eltolt kezdőpontú, amit azonban a kényelem kedvéért a gyakorlatban csak 4000-rel tolnak el.

A Symbolikus Nagypáholynak is van honlapja: http://www.szabadkőműves.hu

Működik még Magyarországon a fentiektől függetlenül egy női (Napraforgó) és egy vegyes (Tolerancia és Testvériség) páholy is.

vitigreen 2010.09.16. 19:44:46

Köszi a kiegészítéseket. Nagyon hasznosak a számomra. Elárulnád, hogyan keveredtél a blogomra? Eddig 2 emberről tudtam akik olvasták, mert szóltam nekik... Nagyon érdekel, hol találtál meg.

vitigreen 2010.09.16. 19:49:52

keresés közben többször is megtaláltam az oldaladat... XD

Lalo · http://aprofan.blogspot.com 2010.09.16. 23:14:30

@vitigreen:

"Elárulnád, hogyan keveredtél a blogomra?"

Van egy linkgyűjtemény és kereső lapom:

szkp0.blogspot.com/

Ezen a Keresések harmadik eleme dobta fel:

03 Szabadkőművesség a magyar blogvilágban
süti beállítások módosítása